Астрология и Хороскоп

1. Каква е разликата между “Астрология” и “Хороскоп” ?

Астрологията се занимава с обозначаването на предполагаемите влияния на звездите и планетите върху човешките дела и земните събития чрез техните позиции и аспекти, а хороскопите са по-скоро карти или диаграми, които се използват за тълкуване на астрологичните концепции. 

2. Астрология- дефиниция

Думата астрология идва от ранната латинска дума astrologia. Тя произлиза от гръцката ἀστρολογία—от ἄστρον astron („звезда“) и -λογία -logia, („изучаване на“—„сметка на звездите“). По-късно астрологията премина в значението на „предсказание за звезди“, като астрономията се използва за научния термин.

3. Какво представлява в астологията думата “хороскоп” ?

Отговор: Хороскоп, в астрологията е диаграма на небето, показваща относителните позиции на Слънцето, Луната, планетите и знаците на асцендента и средата на небето на зодиака в определен момент от време.

4. За какво се използва в астрологията “хороскоп” ?

Отговор: Хороскопът се използва за предоставяне на информация за настоящето и за прогнозиране на бъдещи събития. Индивидуалният хороскоп обикновено начертава момента на раждане и се използва от астролозите за анализ на характера, както и – във връзка с други астрологични данни – за предсказване на бъдещето.

5. От колко зодии се състои “Зодиака” или “Кръг от животни” в хороскоп и астрология?

Отговор: 12 зодиакални знака

1. Овен (21 март – 20 април)
2. Телец (21 април – 20 май)
3. Близнаци (22 май – 21 юни)
4. Рак (22 юни – 22 юли)
5. Лъв (23 юли – 22 август)
6. Дева (23 август – 23 септември)
7. Везни (24 септември – 23 октомври)
8. Скорпион (24 октомври – 22 ноември)
9. Стрелец (23 ноември – 21 декември)
10. Козирог (22 декември – 19 януари)
11. Водолей (20 януари – 18 февруари)
12. Риби (19 февруари – 20 март)

6. “Зодиака” в древеността на астрология и хороскоп

Съществуват данни за 13 и 14 зодии в “Древен РИМ”. Тринадесетата зодия, която няма свое съзвездие и се е намирала между Телец и Близнаци, е Паяк. Може да се намери информация и в текстовете от Древна Гърция. Зодията е била премахната от Римската империя.Тя е отстранена от зодиака от император, който е бил суеверен и вярвал, че Паякът му носи нещастие. Той прави реформа на календара през 45 г. пр.н.е. и  този зодиакален знак се премахва от Римския зодиак при въвеждането на новия календар . След смъртта му в негова чест е наречен месец юли. Така Зодиакът остава с 13 знака и е тълкуван в Римската империя като опасна част от познанието. Заличаването на Паяк от зодиакалния кръг е създало неравновесие, защото са останали 13 зодиакални знака, които, разположени в кръг, се оказват без противо­стоящ равновесен знак. Затова отпада и зодиакалният знак Змиеносец, който е стоял в противовес на Паяка. Така небесният хороскоп остава с 12 зодии

7. Космос, Астрология и Хороскоп

Няма човешко общество, което по някакъв начин да не свързва своите страхове, тревоги, надежди и желания с небето и с организационния принцип зад него, космоса. Нито има общество, което да не изразява поне малко очарование от небето и неговите мистерии. Това важи както за съвременната култура, така и за древната култура. Човечеството от хилядолетия наблюдава звездите и търси отговорите за земните събития. Астологията намира логическа връзка между космос, предстоящи и изминали събития. Разликат между тях е, че космологията, и астрологията използват планетите и звездите в своите разследващи изследвания, но космологията може да докаже своите научни открития точно там, където астрологията използва друг тип методи.

8. С какво се занимава един астролог за направата на хороскоп?

Отговор: Астролог – някой, който предсказва бъдещето по позициите на планетите и слънцето и луната.Синоними: астролог. прогнозист, предсказател, прогнозист, гадател – някой, който прави прогнози за бъдещето (обикновено въз основа на специални знания)

9. Елементи на зодиакалните знаци в астрологията и зодиите

Всеки от зодиакалните знаци се управлява от елемент: огън, земя, въздух или вода. Всеки от елементите се характеризира с различни сили и тенденции. Всеки звезден знак е засегнат от неговия елемент и е уникален за този знак:

9. 1. Водни знаци в астрология и хороскоп

Водните знаци се разглеждат като срамежливи, резервирани и чувствителни, но също така и интуитивни и съобразени с чувствата си. Те създават естествени емпати, със способността да се докосват до емоциите на хората около тях. Те се грижат за тези, които обичат, но трябва да внимават, да не дават прекалено на някой, който може да се възползва от това качество. Водните знаци са Рак, Скорпион и Риби.

9. 2. Огнени знаци в астрология и хороскоп

Междувременно огнените знаци са известни със страст, креативност, конкурентоспособност и вдъхновение.

9. 3. Земни знаци в астрология и хороскоп

Земните знаци се считат за консервативни, реалистични и „приземени“. Търпението е това, което ги води напред в живота, защото разбират важността на изграждането на лични или професионални цели с течение на времето. Те обичат да бъдат глезени, но правят същото за всеки, който има късмета да спечели привързаността им. Земните знаци са Телец, Дева и Козирог.

9. 4. Въздушни знаци в астрология и хороскоп

И накрая, но не на последно място, въздушните знаци се смятат за рационални, социални и интелектуални. Хората с този знак са естествено приятелски настроени, комуникативни и аналитични. Любопитството им ги прави отлични ученици и повечето продължават да се самообучават дълго след като са завършили официално образование. Те обичат да са в крак с приятелите си, но трябва да внимават да отделят време за тихо размишление и да избягват свръхстимулация, тревожност или безсъние. Въздушните знаци са Близнаци, Везни и Водолей.